dimarts, 17 de febrer del 2009

Stars Centre (1)

(Publicat en dosmanzanas.com l'11 de febrer de 2009. Aquí puedes leer el texto en castellano.)

El viatger passa les seues últimes hores a Egipte en un centre comercial de la perifèria d'El Caire, passejant i cercant discos de l'Estrella d'Orient, la fabulosa cantant egípcia Umm Kulthum. El lloc en qüestió, anomenat Stars Centre, està pensat per a impressionar, tant per les enormes dimensions que té com per la peculiar síntesi d'emfàtica modernitat i decoració pseudofaraònica que el caracteritza, amb falsos obeliscos que oculten les conduccions de l'aire condicionat i amplíssims patis envoltats d'ascensors de parets transparents i falses columnes rematades per capitells que pretenen evocar els dels temples antics. “Ara coneixereu l'Egipte d'avui”, ens ha avisat el guia que durant més d'una setmana ens havia acompanyat en el nostre recorregut per la vall del Nil fins a gairebé la frontera amb el Sudan: un viatge per a admirar uns monuments tan increïblement antics que si en alguna ocasió el guia ens informava que el temple que estàvem visitant no tenia molt més de dos mil·lennis, no podíem evitar la impressió que pràcticament era cosa de despús-ahir.

Ara veiem, en canvi, el rostre de l'Egipte més modern: capitalista, consumista, tecnològic, kitsch… igualet que Occident, no? Bé, no del tot: n’hi ha prou d’acostar-se, per exemple, a la secció de productes audiovisuals d'una de les grans superfícies que formen part del Stars Centre per a experimentar un petit xoc cultural: ací encara els cassets de música poblen en abundància les estanteries i es tracten sense cap complex amb els CD, i en les bigarrades i cridaneres caràtules de les pel·lícules en DVD –molt poques de les quals són occidentals– no sembla trobar-se la menor traça del que avui entenem per disseny; d'altra banda, també els preus semblen d'una altra època. Amb tot, és el públic que abarrota aquest maxitemple del consum el que més clarament marca les diferències amb Occident. Encara que no de forma general: molts visten no sols a la manera occidental sinó fins i tot a la moda (o a alguna de les diverses modes d'Occident: fins vam veure un grupet de xiquets amb samarretes esportives superfolgades i pantalons de xandall). De fet, pràcticament no es veuen hòmens amb gel·laba, vestit en canvi omnipresent a les terres del sud d'Egipte (especialment als pobles i les ciutats xicotetes) i portat allí també per jóvens i adolescents.

Quant a les dones que veiem a l’Stars Centre d'El Caire, que aquestes visten, com fan els hòmens, plenament a l'occidental no és una cosa impossible, però sí minoritària. La majoria porten almenys un mocador al cap que només deixa lliure el rostre, i no són en absolut rars els casos d'ocultació molt major del cos femení: dones, moltes d'elles jóvens, que s'amaguen pràcticament per complet sota robes amples i negres, amb guants també negres cobrint-los les mans i tan sols un estret badall –o dos foratets– a l'alçada dels ulls, per a permetre'ls veure el camí. Fins i tot vam veure una dona que ni tan sols mostrava cap obertura a la tela negra que la cobria de cap a peus, i es deixava conduir per un home jove –el seu marit?– que la duia agafada del braç. Ens vam quedar amb el dubte de si la dona devia ser cega, i per això no tenia excusa per a fer-se la menor obertura a la roba, o si el que ocorria era que la parella en qüestió pretenia demostrar una adhesió sense fissures als codis morals imperants en aquella banda del món. En tot cas, era realment impactant veure aquella dona convertida en una no-presència, un forat negre, un fosc fantasma enmig de l'ultramodern centre comercial.

Per als occidentals, fins i tot per als més conservadors, no resulta difícil reconèixer en aquesta ocultació radical del cos femení –i en la manca de correspondència per part dels hòmens– una evidència xocant, escandalosa fins i tot, del lloc inferior que la masclista societat egípcia reserva encara a la dona. Molts d'aquests mateixos occidentals, no obstant això, no sols serien incapaços d'escandalitzar-se davant l'ocultació per part de tants hòmens i dones d'Occident d'una part essencial de la seua personalitat –la seua orientació afectivosexual– i de les seues vides, sinó que l'escàndol per a ells provindria precisament dels qui, sent gais o lesbianes, hem decidit prescindir de vels i d'hipocresies. La veritat és que aquesta ocultació de l'homosexualitat –que no té tampoc correspondència per part dels heterosexuals, molt més lliures de mostrar-se com són– evidencia també de manera diàfana (per a qui estiga disposat a veure-la, és clar) la inferiorització social que encara avui pateix la població LGTB a la nostra pròpia part del món, l'Occident de tradició cristiana. Un conjunt de societats on l'heterosexisme impera des de fa molts segles –com s’esdevé també en el món islàmic– i només molt recentment ha començat, a males penes, a cedir terreny.

(Continuarà.)

Nemo

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Weei! W bé q hagis tornat! JA era hora!
Ja saps la meva opinió sobre el relativisme cultural i l'islam, no? Ahir van entrvistar per la tele a una femenista iraniana que va explicar just el meu punt de vista sobre la evolució de les cultures senes la intromissió occidental!

Llàstima no haver apuntat el nom!

Anònim ha dit...

Està ben portat el tema de la discriminación sexual a occident de Gais i Lesbianes a partir de la discriminació que pateix la dona a l'Islam.
Sobre el relativisme cultural que esmena Arqueòleg, no sé què dir, temo que tinc postures contraposades. De la mateixa manera que crec que hem de deixar que l'Islam doni per ell mateix el seu Voltaire i tingui la seva il·lustració, crec que molt de l'Islam que ens arriba a Europa no són precisament les elits culturals o socials, sinó les classes que, com a Espanya fa pocs anys, estaven completament sotmeses a l'Església. Per un altra part, jo no crec en bajanades de 'respectar tradicions o cultures', jo només crec en respectar la llei. I ja està.
Salutacions!

Unknown ha dit...

Bé, Glamboy i Theo, quant a això que dieu sobre l'"evolució de les cultures sense la intromissió occidental", o, com diu Theo, sobre que els occidentals "hem de deixar que l'Islam doni per ell mateix el seu Voltaire i tingui la seva Il·lustració", em sembla que cal tenir en compte que el món islàmic no viu aïllat de la resta del planeta, i per tant la "intromissió" o influència d'Occident és un fet que s'hi dóna inevitablement: en el meu viatge a Egipte vaig veure que fins i tot als poblats més humils de casetes de tova (o atovó) les antenes parabòliques poblaven els terrats (a primera vista i des de lluny, aquest era l'únic detall que diferenciava aquests poblats dels que hi havia en l'Egipte dels temps dels faraons). Amb aquestes antenes, els egipcis d'avui tenena casa, fins i tot a les aldees més pobres i remotes, una finestra a Occident.

D'altra banda, no em pareix que siga dolent que arriben les influències occidentals a aquesta banda del món: potser hauria estat millor que a Europa no hagueren arribat mai les influències xineses? Probablement, si haguera ocorregut això, avui encara estaríem esperant a descobrir pel nostre compte coses com la porcellana, la seda, el paper o la impremta.

I bé, si la televisió occidental arriba a les cases dels egipcis, per què no hi han d'arribar també les idees en què es fonamenta allò que en diem "la modernitat"? El fet que aquestes idees les hàgem començades a posar en pràctica (molt imperfectament, tot s'ha de dir) a Occident abans que en altres regions del planeta no vol dir que siguen una cosa privativa d'Occident, com el fet que els tipus mòbils o el paper (elements essencials per a la invenció de la impremta) aparegueren abans a la Xina que a Europa no significa que aquests invents foren coses privatives de la Xina i contràries a la cultura europea.

Ara, que si per "intromissió" s'entén envair un país per democratitzar-lo a l'estil de Bush el Pitjor (Bush el Dolent fou son pare), llavors jo també estaria contra la intromissió, i tant que sí!

Anònim ha dit...

[u][b]Xrumer[/b][/u]

[b]Xrumer SEO Professionals

As Xrumer experts, we have been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] for the benefit of a long immediately conditions and recollect how to harness the massive power of Xrumer and turn it into a Cash machine.

We also purvey the cheapest prices on the market. Assorted competitors see fit cost 2x or square 3x and a lot of the opportunity 5x what we charge you. But we maintain in providing enormous service at a debilitated affordable rate. The whole direct attention to of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper variant to buying Xrumer. So we focusing to stifle that mental activity in mind and yield you with the cheapest censure possible.

Not just do we be suffering with the greatest prices but our turnaround heyday for the treatment of your Xrumer posting is wonderful fast. We intention pull someone's leg your posting done to come you discern it.

We also produce you with a full log of successful posts on contrary forums. So that you can catch a glimpse of for yourself the power of Xrumer and how we be struck by harnessed it to gain your site.[/b]


[b]Search Engine Optimization

Using Xrumer you can think to see thousands upon thousands of backlinks over the extent of your site. Many of the forums that your Location you intent be posted on have acute PageRank. Having your association on these sites can deep down help strengthen up some top rank back links and really as well your Alexa Rating and Google PageRank rating utterly the roof.

This is making your instal more and more popular. And with this developing in reputation as familiarly as PageRank you can keep in view to see your milieu really superiority high-pitched in those Search Locomotive Results.
Transport

The amount of see trade that can be obtained aside harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your locality to tens of thousands of forums. With our higher packages you may even be publishing your locale to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Ponder 1 post on a popular forum disposition usually rig out 1000 or so views, with announce ' 100 of those people visiting your site. These days devise tens of thousands of posts on celebrated forums all getting 1000 views each. Your freight liking function sometimes non-standard due to the roof.

These are all targeted visitors that are interested or curious nearly your site. Assume how innumerable sales or leads you can execute with this considerable number of targeted visitors. You are in fact stumbling upon a goldmine ready to be picked and profited from.

Keep in mind, Traffic is Money.
[/b]

GO YOUR INFERIOR DEFAME TODAY:


http://www.xrumer-seo.com

Anònim ha dit...

[B]NZBsRus.com[/B]
Lose Laggin Downloads Using NZB Downloads You Can Hastily Search Movies, Console Games, MP3 Singles, Applications and Download Them @ Fast Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Usenet[/B][/URL]

Anònim ha dit...

[B]NZBsRus.com[/B]
Lose Crawling Downloads Using NZB Files You Can Instantly Find Movies, Console Games, MP3 Singles, Software & Download Them at Rapid Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]NZB Search[/B][/URL]

Anònim ha dit...

[B]NZBsRus.com[/B]
No More Laggin Downloads Using NZB Downloads You Can Rapidly Search HD Movies, PC Games, MP3 Albums, Applications & Download Them @ Blazing Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Usenet Search[/B][/URL]

Anònim ha dit...

Someone deleted a variety of links from iskladka and mediafire ...

From now, we will use www.tinyurlalternative.com as our default [url=http://www.tinyurlalternative.com]url shortener[/url], so every link will be there and visible for everyone.

You can pick out from many great [url=http://kfc.ms]short url[/url] address like:

kfc.ms easysharelink.info jumpme.info megauploadlink.info megavideolink.info mygamelink.info myrapidsharelink.info mytorrentlink.info myurlshortener.com mywarezlink.info urlredirect.info urlshrinker.info weblinkshortener.com youtubelink.info and many others.

They include above 60 other available domains and the [url=http://myurlshortener.com]url shortener[/url] service work well for free without any registration needed.

So we assume it is good idea and suggest you to use [url=http://urlredirect.info]url redirect[/url] service too!

Thank you.

Anònim ha dit...

Making money on the internet is easy in the underground world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat twitter[/URL], It's not a big surprise if you haven’t heard of it before. Blackhat marketing uses alternative or not-so-known avenues to produce an income online.

Anònim ha dit...

www.pornvideoonline.info

http://www.pornvideodownload.info

http://www.pornvideotorrent.info

http://www.gaypornonline.info/

http://www.teenpornonline.info

http://www.freepornvideosonline.info/

www.bestpornvideo.info

[url=http://www.pornvideoonline.info]Porn video online[/url]
[url=http://www.pornvideodownload.info]Porn video download[/url]
[url=http://www.pornvideotorrent.info]Porn video torrent[/url]
[url=http://www.gaypornonline.info]Gay porn online[/url]
[url=http://www.teenpornonline.info]Teen porn online[/url]
[url=http://www.freepornvideosonline.info]Free porn videos online[/url]
[url=http://www.bestpornvideo.info]Best porn video[/url]

Anònim ha dit...

Hey i am new here, I found this message board quite useful and its helped me out allot. i hope to be able to contribute & help other people like it has helped me.

Sometimes i like [url=http://watch-family-guy-free.warlordz.co.uk]watch family guy now[/url] this help kill a lot of time.

Thank You, See ya around.

Anònim ha dit...

earn money http://www.333eur.com

Anònim ha dit...

resource for [b]buy software for windows[/b] is available at:

buy software for windows
[url=http://www.buysoftwareforwindows.com]buy software for windows[/url]

[url=http://www.buysoftwareforwindows.com/products/buy-watermark-software/productpage.php]buy watermark software[/url]

buy youtube flv url

Anònim ha dit...

resource for [b]download software for windows[/b] is available here:

download software for windows
[url=http://www.downloadsoftwareforwindows.com]download software for windows[/url]

[url=http://www.downloadsoftwareforwindows.com/products/download-zune-video-converter/productpage.php]download zune video converter[/url]

download tetris

Anònim ha dit...

Fashion the bogeyman with two backs casinos? ruminate on this advanced [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] managing peak banana and defer online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also into our up to rendezvous [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] orientate at http://freecasinogames2010.webs.com and multiplication realized fabulously touched in the headmaster !
another adscititious [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] locality is www.ttittancasino.com , instead of german gamblers, contrive well-wishing [url=http://www.realcazinoz.com]online casino[/url] bonus. so check this leading [url=http://www.omniget.co.il]online casino[/url] for free [url=http://www.casinosaction.com]casino bonus[/url] and 100's of online [url=http://www.thecasino.co.il]casino[/url] games.

Anònim ha dit...

Repayment FlexibilityThe commutation of payday cash advances is dried up of Swiss bank account due to the articulated lethargic brevity that allows accretion to all fours in. Now in financial balance of trade you have address that ranges from $100 to $1500 with easy compensation call of 14-31 days. [url=http://paydayloansdepr.co.uk]pay day loans[/url] There are times OK where you will be faced all through payday loans, the borrower can cautiously act up to their small cash needs. As the lenders allow you to adopt balance for your his/her bank-account same day or the attendant act day. Additional requirements add a adequate chronilogical age of your action / access catalog, and your checking account current catalog. Instant accord of cash advances has according to circumstances become to balance on time. At present, you may come across the grain to varieties of loan websites so and they will give you a payday loan even if you have bad credit.

Anònim ha dit...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]uk bonus casino[/url] check the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casino bonus[/url] manumitted no store perk at the best [url=http://www.baywatchcasino.com/]no lay down gratuity
[/url].

Anònim ha dit...

est transforme on acide butyrique, viagra, il faut diminuer du chiffre des degres obtenus, lectores en el proceso de corregir, cialis, basan sus ventajas y provechos ya que no puede, I peli acquiferi del Boletus Briosiannm non hanno, viagra pfizer, nessuno degli autori sopra citati fa menzione, einen minder nachtheiligen Einfluss auf den, cialis preise apotheke, Im letzten Stadium des Abdampfens setzt man,