dilluns, 17 de setembre del 2007

Un xiquet catòlic?

(Publicat en dosmanzanas.com el 5 de setembre de 2007. Aquí puedes leer el texto en castellano.)


Una de les meues lectures estiuenques ha sigut un d'aquests –relativament escassos– bestsellers que us fan pensar que realment mereixen haver-se venut com xurros, i fins i tot us fan desitjar que els haja llegit com més gent, millor. Em referisc a The God Delusion (editat en castellà amb el títol d'El espejismo de Dios), l'últim llibre del científic i divulgador anglés Richard Dawkins (el seu nom m'imagine que deu sonar a molts com a autor del ja clàssic El gen egoista). Dawkins hi exposa, amb gran claredat i abundància d'informacions, les seues raons per a ser ateu i per a considerar la religió com un perill per al nostre món. I amb això ens estimula a pensar pel nostre compte, la qual cosa és, sens dubte, un dels principals mèrits de l'obra. Dawkins va escriure i va presentar també l'any passat per a la televisió britànica Channel 4 (la mateixa, per cert, que va crear el Queer as Folk originari) un documental sobre el mateix tema, i assegura que el va complaure l'anunci que aquesta televisió va publicar en la premsa els dies anteriors a l’emissió del programa: sota la frase –gairebé copiada de la cèlebre cançó de John Lennon– “Imagine a world without religion” podia veure's una fotografia del skyline de Nova York… amb la particularitat que les Torres Bessones hi ocupaven –com en l'impactant final de Munich, de Spielberg– el lloc que fou, fins fa sis anys, el seu.

Si esmente Dawkins en aquesta columna és perquè en el seu llibre dedica un capítol al perjudici que l'adoctrinament religiós pot causar als xiquets, especialment si a aquests no se'ls permet accedir de manera adequada a altres visions del món menys dogmàtiques, més racionals. A Dawkins li crida poderosament l'atenció que tots –progressistes i fins ateus inclosos– estiguem tan acostumats a llegir o escoltar expressions com ara “un xiquet catòlic” o “una xiqueta musulmana” que no hi trobem res de particular, fins i tot encara que es referisquen a criatures de molt poca edat. En canvi, observa Dawkins, si algú es referira a un xiquet de quatre anys com “un xiquet marxista” o “una xiqueta neoliberal”, tots ho trobaríem com a mínim grotesc, si no indignant per abusiu. Fins i tot les expressions “una xiqueta atea” o “un xiquet agnòstic” ens sonen molt molt rares: els ateus o agnòstics poden ser en tot cas, pensem, els pares. Exacte, ens vol dir Dawkins: i els catòlics o musulmans, també. Així doncs, hauríem de parlar, en tot cas, d’“un xiquet de pares catòlics” o d’“una xiqueta de pares musulmans”. Cosa que, si ens detenim un moment a pensar-hi, és ben diferent.

En la Roma antiga, el pater familias tenia al principi plens drets sobre els seus fills, podia decidir fins i tot sobre la seua vida o la seua mort sense que l'Estat li'n demanara comptes. Els seus fills eren llavors, ni més ni menys, objectes de la seua propietat. Amb l'avanç de la civilització, s'ha vist que els xiquets i els adolescents també són éssers humans i, per tant, també tenen els seus drets. Avui, una de les pitjors coses que poden fer uns pares als seus fills és limitar el seu horitzó intel·lectual i mental, imposant-los l'acatament als seus propis dogmes i prejudicis –els dels pares, o en tot cas aquells a què els pares se sotmeten– i impedint-los al mateix temps l'accés a altres formes més racionals i obertes d'entendre la realitat. D'això podem deduir que els grans perjudicats per les “objeccions de consciència” a l'assignatura Educació per a la Ciutadania que es promouen avui més o menys obertament des de la jerarquia catòlica i la dreta política i mediàtica espanyoles són, seran, els mateixos xics i xiques que –molt probablement sota la influència dels seus pares– s’hi facen “objectors” (i, posat cas que per a complaure els sectors més reaccionaris de la societat s'arribara a suprimir l'assignatura, com prometen els dirigents del PP, els perjudicats en seríem tots).

Als Estats Units d'Amèrica ocorre avui una cosa semblant: un nombre molt considerable de cristians fonamentalistes s'oposen que els seus fills aprenguen la ciència moderna, i intenten impedir-los l'accés al coneixement d'aquesta per tal que s'eduquen coneixent la Bíblia… i poca cosa més. Jo mateix vaig ser testimoni, al Planetari de Chicago, de com una mare –aparentment una senyora de classe mitjana molt normal– que assistia junt amb el seu fill de 10 o 12 anys a una projecció didàctica sobre la història de l'Univers li advertia en veu baixa (jo la vaig poder sentir perquè em va tocar seure al seu costat): “You know, this is not true, 'cause it's not in the Bible” (“Ja saps que això no és veritat, perquè no ix en la Bíblia”)… i el xiquet, subjugat, assentia en silenci. No se m'han oblidat aquelles paraules ni la sensació d'indignada perplexitat que em va deixar presenciar com una mare manipulava d'aquesta manera absurda i danyosa –i quasi amb total seguretat, no per primera vegada– la ment del seu propi fill.

Quan aquesta conducta pretén traslladar-se al sistema educatiu, per a impedir que els xiquets i els adolescents arriben a aprendre el que sobre el nostre món ha descobert la ciència contemporània (com ocorre als EUA) o bé (com ací) quins són els valors de la democràcia liberal, en els quals es fonamenta necessàriament el nostre sistema polític i la convivència de tots en pau i en llibertat que aquest permet, no constitueix això, en el segle XXI, una forma intolerable d'abús intel·lectual? L'Estat democràtic i liberal té no ja la potestat, sinó l'obligació de vetlar pels drets de tots: també pel de xiquets i adolescents a créixer intel·lectualment lliures, sense que ningú els lligue inseparablement a cap dogma ni cap prejudici.


Nemo

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, el meu nom és Pau i gràcies a un bon amic i company del Col·lectiu Lambda de València he conegut el teu bloc, ja que fins ara t'havia llegit només al Dosmanzanas. T'agraïsc, a més, poder-te llegir ara en català.

Des del Col·lectiu fem una revista, el Full Lambda, que ara torna a eixir al carrer del tot renovada, i estaríem encantats que pogueres col·laborar també amb nosaltres. Et deixe la meua adreça electrònica i, si vols, en parlem i et passe un exemplar del nou Full Lambda en pdf: comunicacio@lambdavalencia.net.

Ah, també pots veure la revista al web www.lambdavalencia.org.

Fins ara!

Pau Vendrell.

Nemo ha dit...

Gràcies pel teu missatge, Pau. T'escric i ens posem en contacte.

Fer ha dit...

Hola, Nemo, sóc el Fer. T'escric per a dir-te que he obert un blog, es diu "Sanomi 2003 (El blog de Fer)" i la adreça és www.sanomi2003.blogspot.com.
M'agradaria molt que em deixessis hi posar un enllaç del teu blog, si no tens problema.

Un bes i perdona els possibles errors. Ja saps que el meu català no és perfecte.

Fer ha dit...

Al missatge anterior vaig posar malament l'adreça del meu blog, però com que el meu nick és un enllaç, crec que no tindràs cap problema. Un bes.

Nemo ha dit...

Fer, sóc jo qui t'agrairia molt que em posares un enllaç en el teu blog, home. I perdona que te n'haja posat un al teu sense demanar-te permís ni res. Espere que no hi tindràs cap inconvenient, però...

El teu català és gairebé perfecte. Només un apunt: en català els pronoms febles (o àtons) van darrere de l'infinitiu, com en castellà o en italià, i no pas davant com en francés: per això diem "posar-hi" en comptes de "hi posar".

Nemo ha dit...

I moltes felicitats pel teu nou blog, del qual seré un lector fidel. Un bes ben gran.

Fer ha dit...

Moltes gràcies a tu, Nemo. No calia que em demanessis permís per l'enllaç. Moltes gràcies també per la correcció. Et pots imaginar que els pronoms febles "hi" i "en/ne", com que no existeixen en castellà, són per a mi un veritable maldecap.

Un bes.

Nemo ha dit...

Bé, els pronoms febles són considerats, en general, com la part més difícil de la gramàtica catalana. De tota manera, pel que fa als adverbials ("hi" i "en"), s'usen d'una manera bastant semblant a com es fa en francés i en italià, com imagine que ja deus haver observat (encara que supose que deu haver sigut, justament, l'analogia amb el francés la responsable de l'error que et comentava abans, i és que mai no et pots acabar de fiar d'una analogia interlingüística...).

Fer ha dit...

No sé si seguir amb aquest tema que, segurament, per a la resta de la gent és molt avorrit, però crec que el problema quan vaig contruïr aquella frase no va ser pas l'analogia amb el francés (en aquestes qüestions poso la meva atenció més a l'italià, llengua que conec millor), sinò la meva mania d'esguardar la paraula "hi" com a un adverbi, no com a un pronom adverbial.

Gracias por tu paciencia y tu comprensión y por ser un profesor tan estupendo para mí. Me encanta lo de hacer mis pinitos en catalán, a pesar del esfuerzo que (como te puedes imaginar), me supone.

Perdona que no haya dejado ningún mensaje sobre el tema del post. Ya lo hice en su día en Dosmanzanas.

Un bes.

Anònim ha dit...

BrothersoftEditor: What are logos and how can I dislike them?
Logo's are bitmaps (.bmp) that you can 'wrap' on levels in halflife (and mods like tfc, cs etc.). When you spray a logo, all other players playing in that au courant with can look at it. Not so fancy ago, only [url=http://www.progames.pl/download/file/106]cs zbot download[/url] of 2 colors could be utilized (1 color + 1 transparat color), but recently, some well-groomed people found out that also colored bitmaps could be acclimated to, allowing they had to get together with unfluctuating requirements.

All you desperate straits to recognize is that you tease to rename the [url=http://www.progames.pl/download/file/221774]ventrilo 3[/url] into tempdecal.wad if you necessitate to bring into play it in place of CS 1.6 .

This is a tool that any online gamer will understand: a unbroken play server search pattern that will embrace by inaction your favorite games. Supporting virtually a hundred games, it will [url=http://www.progames.pl/download/file/221775]ventrilo 2.1.4 pobierz[/url] of players in a specific encounter or globally. Also, using filters you can find the win out over server from top to bottom which to play.


Aggregate the [url=http://www.accout.eu]biuro rachunkowe warszawa[/url] that are supported by lapse are: [url=http://www.progames.pl/download/file/221785]ultimate soccer manager 98[/url], Medal of Honor, Half-Life, Jedi Knight II, Counter-strike, Unreal Meet, Dummy Tournament 2003, Tactical Ops, Soldier of Prosperity, Battletfield 1942, America's Army, etc.

All-Seeing Wink monitors all weird worthy areas of the [url=http://www.progames.pl/download/file/221799]ventrilo mix 2.1.4[/url] and operating system for which there are today merely small partition tools after each area.

This goal also [url=http://www.hadson.pl]kuchnie krakow[/url] providing a more and more easy-used graphical drug interface (GUI) and improve buyer interaction procedures than other tools, while still also providing sick additional features and functionality.

The All-Seeing Eye is an interesting appliance for those who [url=http://www.progames.pl/download/file/28]the all-seeing eye download[/url] games, as it is a great consummation as regards the search aptitude in servers that your favorite games include.

It works with well identify titles such as Made-up Match, Temblor, Marker Belabour and Medal of Honor, it gives the likelihood of discovery a play with a view you in some server.

The All-Seeing Recognition may also find associate you press included in your lists, and as it is wholly unprejudiced, you may twig them without be revenged starting the encounter you after to lay one's hands on them.

It has filters to unearth servers according to [url=http://www.progames.pl/download/file/32]ventrillo mix[/url] of players and to sidestep the ones which are hollow or saturated. A in the end fascinating element allowing for regarding brobdingnagian players.

Ventrilo is comprised of two cardinal Components: [url=http://www.progames.pl/download/file/97]cs logo creator[/url] that every end owner commitment have occasion for to download, and the Server. At best a woman person needs to act a Server that all of the other Clients intent affix to. Ventrilo is supported on conflicting platforms as by a long chalk ranging from Microsoft Windows to Apple Macintosh and Linux.

Each of the following links determination [url=http://www.centrumprojektow.eu/tagi/13/projekty,domow,jednorodzinnych.html]projekty domkow jednorodzinnych[/url] take you to a unmatched download point for the specified product. You can utilize these links on your entanglement site in order to make downloading the patron easier destined for your users, or you can bond promptly to this folio so that they may drive all of the readily obtainable files.